Digitaliseringen kan få hela Sveriges landsbygd att blomstra!

Jag vill visa både småföretagare och föreningar hur man både effektivt och smart väljer och använder digitala verktyg i sin verksamhet.

Hjälpa dig/er att uppleva enkelheten och möjligheter i att hitta och kommunicera med potentiella kunder, hålla träffar och möten och hur man hittar strategier för teamet att samarbeta och utvecklas.

Digitaliseringen är en förutsättning för landsbygdens möjligheter.

Ett vet jag säkert – utan stabil fiberuppkoppling kommer landsbygden att tyna bort i en långsam död.

Längst ner här på sidan hittar du en lista om 18 punkter som förutsätter ett stabilt bredband.

Vi kan t.ex arbeta hemifrån i egna företag och sälja tjänster eller produkter, sköta en anställning, fixa bank och myndighetsärenden och inte minst hålla styrelse eller andra möten eller träffa vänner regelbundet, trots stora avstånd.

Sjukvårdstjänster utvecklas ständigt, digital övervakning för den som behöver den tryggheten och möjligheten att prata med sin läkare är bara några klick bort.

Alla företag såväl stora som små och alla myndigheter i större delen av världen, har helt anpassats till digital drift – inget bredband = inga anställningar

2022 avsättes 1,3 miljarder för utbyggnad av bredband runtom i Sverige, men bidragen går oftast till den aktör som är billigast vilket i praktiken innebär att de stora företagen som Telia, IP-Only Tele2 m.fl. gynnas framför ekonomiska fiberföreningar.

Debatten om höghastighetståget genom Sverige har pågått under några år. Nu verkar det som om de 230-400 miljarder kr som prislappen visar, istället ska användas på andra sätt, något jag tycker är väldigt klokt.
Ännu klokare val är enligt mig, är att höja budgeten för vår digitala motorväg och så långt som möjligt, gynna de medlemsägda fiberföreningarna.
Då säkerställer vi stabilitet, har support på orten och gynnar medlemmarnas privatekonomi, samtidigt som det finns möjligheter för föreningen att sälja tjänster. Win-win helt enkelt!

Hur man lyckas med sociala medier?
Jobba smart med digitala medier.

Jag vill visa vägar att hitta enkelheten för hur du använder digitaliseringen.

Här är några av många livsviktiga tjänster som kräver bredband!

 1. tv
 2. telefon
 3. internet
 4. pumpstationer
 5. sammankoppling mellan kommunnät
 6. 5G-master
 7. sensorer
 8. kyrkan
 9. hyresbostäder
 10. bygdegårdens kulturevenemang som teater och musik, VM och fotbollsmatcher
 11. föreningslivet digitala styrelse och årsmöten
 12. distansutbildning över hela världen
 13. lantbruket
 14. bank och myndighetsärenden
 15. företagstjänster både stora och små företag
 16. försäljning och webshopar
 17. arbeta hemifrån – spara miljö, restid och ekonomi
 18. möta vänner och team att arbeta tillsammans med

Här hittar du några bloggar om digitaliseringen i Sverige.

Flera av uppgifterna har jag fått genom Byanätsforum – en ideell förening som stöttar landsbygdens sammanslutningar som bygger och driver medlemsägda fibernät.